Audit energetic / termografie si recomandari pentru izolare casa

Principalul motiv din care exista case “friguroase” sau reci este acela ca umezeala patrunde in stratul de izolatie prin crapaturi. Acest fapt micsoreaza semnificativ rezistenta termica a locuintei si mareste pierderile de caldura. Pe timp de ploaie sau ninsoare cresc si mai mari aceste pierderi. In consecinta se formeaza condens, pe pereti apare mucegai negru, iar peretii ingheata

Prin punctele slab isolate nu doar umezeala si frigul intra in casa dar si apar pierderile de caldura. Ca sa nu inghetati  este nevoie sa conectati surse suplimentare de caldura cel mai des calorifere, in alte cazuri aragazul, ce mareste considerabil consumul de resurse energetice.

Se pare ca situatia va fi schimbata de efectuarea reparatiei in locuinta: vor fi izolati din nou peretii, efectuata hidroizolarea, se vor schimba ferestrele si incaperea va deveni mai calduroasa. Insa in practica am observat ca nu intotdeauna aceasta metoda ajuta. Reparind problemele vizibile ale pierderilor de caldura ramin alte probleme ”invizibile”: scurgeri ale tevilor in pereti, izolarea inmuiata in tavane sau chiar lipsa izolarii in unele locuri, ferestrele montate incorect, crapaturi in pereti sub finisaj, etc. Iar daca ochiul uman nu le poate vedea, atunci pentru detectarea problemelor ajutat imaginea termografica.

 

Cautarea zonelor problematice

 

Fiecare obiect are caracteristicile termice proprii, din aceasta cauza este destul sa indreptam spre el un dispozitiv termovizor cu vedere infrarosu, pentru a depista toate defectele acestuia. Imaginea termica primita va arata punctele reci, locurile cu umiditatea ridicata, chiar si scurgeri ale tevilor in pereti. Inafara de aceasta imaginea termografica poate detecta probleme (daca ea exista) in functionarea dispozitivelor electrice de incalzire, sistemelor de incalzire, tevilor de apa calda, sistemelor de aprovizionare cu apa menajera si altele. Starea obiectelor inspectate se va vedea pe aceasta imagine cu urmatoarele culori: alb, rosu,verde, galben, albastru, violet. Pentru cea mai joasa temperatura se va afisa culoarea violet, iar cea mai inalta temperatura va cea la culoarea alba. In dependenta de obiectul inspectat una si aceeasi temepratura poate vorbi despre defectele aparute sau despre lipsa oricarui defect. Spre exemplu, la efectuarea unei diagnostici a unui perete (culoarea rosie) va fi un indicator al nivelului normal de caldura in acea zona, iar pentru analiza unui motor aceeasi culoare va fi un semn clar al supraincalzirii sau posibilitatii de ardere a dispozitivului.

Inainte de inceperea procesului de termografie este necesar sa eliberati spatiul din fata elementului inspectat. Cu ajutorul termografiei podelor calde se pot depista conexiunile deteriorate ale cablurilor electrice, locurile de supraincarcare electrica. In incaperile cu podele incalzitecu ajutorul apei imaginii termice se poate vedea starea tevilor.

 Termografie Casa

 

Economisiti pe reparatii

 

Fotografiile termografice, depisteaza problemele ”invizibile”, probleme neluate in calcul initial, si permite ca repartia sa se efectueze doar acolo unde este cu adevarat necesar. Din practica, daca in casa este frig, primul lucru care il face proprietarul este sa schimbe ferestrele, sa reizoleze peretii, adica sa refaca cele mai evidente lucruri in timp ce problema este in altele. Stiind concret de unde se vine problema lucrarile de izolare vor fi mai eficiente si asta inseamna o economie consistenta. Cercetarile noastre au aratat ca datorita diagnosticii termografice, diagnostica locuintei si efectuarea in continuare a lucrarilor de eliminare a efectelor nedorite de pierderi de caldura cu economii in jurul la 65-70% la pretul de incalzire dar si la pretul pentru reparatii.

 

Rezultatele diagnosticii

 

Diagnostica termografica este obiectiva, informativa si comoda. Ce reperezinta in realitatea un raport al cercetarilor?

De obicei documentul cuprinde date generale cum ar fi timpul sau conditiile meteorologice in care a fost efectuata imaginea grafica, descrierea dispozitivelor cu care s-a lucrat si metoda de lucru si alte lucruri esentiale pentru care a fost inceputa aceasta cercetare cum ar fi defectele detectate, rezultateale de pe imaginea grafica, concluzii si recomandari. Ultima parte fiind cea mai importanta si mai interesanta pentru client, aceasta datorita faptului ca in recomandari se sunt descrisi pasi anumiti ce trebuie facuti pentru a inlatura pierderile de caldura. Dupa dorinta desigur se poate efectua doar o simpla imagine termografica fara intocmirea unui raport ulterior.

 


Termografie podea calda

 

 

Timpul potrivit petru diagnostica termografica.

 

Timpul potrivit pentru diagnostica termografica este iarna sau primavara devreme, cind afara este frig iar inauntru cald, deoarece cu cit este mai mare diferenta de temperatura cu atiti mai bine se observa locurile slab izolate. De regula aceasta diferenta trebuie sa fie intre 15-20 grade C. Pentru dispozitiv conditiile meteo nu au importanta.

 


diagnostica termografica